Misschien wel de gezelligste winkel van Noord-Groningen!

BAFLO -  Veel bankgebouwen in functie zijn er niet meer in Noord-Groningen. Een van de banken die de afgelopen jaren is opgedoekt, is het kantoor van de Rabobank aan de Heerestraat 14, inhet centrum van Baflo. Jarenlang werden er bankzaken gedaan totdat het internetbankieren zijn intrede deed.

Steeds minder mensen kwamen hun spaarpot legen of geld ophalen bij het kantoor en van hogerhand werd dan ook besloten dat de bank het wel zonder ‘Baflo’ kon doen. Dat betekende ook dat men minder bankpersoneel nodig had.

Een van de medewerkers van de bank was Paula Oussoren. Ze werkte er twintig jaar en het afscheid deed haar pijn. Uiteindelijk besloot ze de bank dan maar te kopen en er een winkeltje in te beginnen.

Lifestyle Pronkjewail noemde ze het en inmiddels bestaat de zaak al weer vijf jaar. Ter gelegenheid daarvan is het volgende week drie dagen feest en gaat ze prijzen verloten.

_____________________________

 

Door Peter Fokker

_____________________________

 

Paula Oussoren had van jongsaf iets met winkels. “Toen ik nog naar school ging in Amsterdam, werkte ik als vijftienjarige ook in een winkel. Daar werden echt sjieke dingen verkocht, zoals bijvoorbeeld slangeleren tassen. Eens in de drie maanden kwam er een etaleur langs die dan de etalage opnieuw kwam inrichten. Met dat werk had ik wel iets. Eigenlijk vond ik dat hij het helemaal niet zo geweldig deed en was ik zelf altijd in de winkel bezigbom het naar mijn smaak in te richten. Tot mijn eenentwintigste ben ik in de winkel blijven werken, na schooltijd en in de vakanties.”

Omdat er voor haar en haar echtgenoot geen woning in de buurt van Amsterdam -haar woonplaats - of Monnickendam - zijn woonplaats - beschikbaar was, besloot ze de blik noordwaarts te richten. De provincie Groningen was niet helemaal onbekend want ze woonde als kleuter een paar jaar in Farmsum. Haar vader werkte namelijk geruime tijd in Delfzijl.Toen ze naar het noorden terugkwam, vond ze uiteindelijk een baan bij de Rabobank. Ze had in Amsterdam al ervaring opgedaan bij de ING, zodat het bankwerken niet echt iets nieuws was. Twintig jaar lang deed ze dat met plezier en ze werd - na een afwachtende houding van de klanten - het gezicht van de bank voor de Bafloërs.

Voordat het kantoor werd gesloten, werd er al gesleuteld aan de openingstijden.

‘Leuk en gezellig’ zijn de trefwoorden als het gaat om de winkel en dat geldt ook voor de website die ze gebruikt om ook mensen van buitenaf een beeld te schetsen van de koopwaar die ze in de winkel aanbiedt.

 

“De inhoud van de website verwoordt eigenlijk mijn winkel.”

Ze wil de klanten mee laten profiteren van het vijfjarig bestaan en dat doet ze door een theepot te verloten. ”Omdat veel klanten aangeven dat ze de theepotten zo mooi vinden”, legt ze uit. “Dat zijn echt de blikvangers van de zaak. Ze zijn door kunstenaars ontworpen en met de hand beschilderd.”

Ze heeft de historie van het bankgebouw toch nog behouden, want afscheid nemen kan ze toch niet helemaal. “Ze hebben de schilderijen en foto’s die er hingen achtergelaten en die heb ik dan ook gehouden. Verder zitten natuurlijk de safeloketjes, de nachtkluis en de grote kluis nog steeds in het pand. Het gaat toch om een stukje historie”’.

 

Ze heeft veel zorg besteed aan de inrichting van het oude bankpand, die helemaal naar haar eigen smaak is ingericht. Bovendien vindt ze het belangrijk om een cadeautje er ook als een cadeautje uit te laten zien. ”Wanneer ze hier iets voor een ander kopen, moet het er ook uit zien als een geschenk. Het  moet als het ware een feest zijn om het uit te pakken.”
Morgen bestaat haar winkel officieel vijf jaar. Volgende week woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag zijn er diverse acties die in het teken van het eerste lustrum staan. Er worden prijzen verloot maar ook is er een stelling met aanbiedingen van vijf euro. Elke dag ie er een chocolade-aanbieding, die te vinden zal zijn op de speciale herfstchocoladetafel.

Ze beperkt zich niet tot streekgebonden artikelen. Het varieert van puur Gronings, maar ook zijn er artikelen uit Indonesië of Afrika te vinden.Uiteraard staan de komende maanden de herfst en winter centraal, maanden waar sfeer een belangrijk element vormt in de huiskamers. “Ik probeer me echt te onderscheiden van andere winkels”, zegt Paula Oussoren.

“Voor iedere aanleiding moet er eigenlijk een speciaal cadeau zijn.”

Het assortiment is verrassend groot, van de al eerder gememoreerde streekproducten, koffie- en theepakketten, thee, chocolade, kraamcadeautjes, zeepjes, sieraden en magnetronknuffels, maar ook kan men kiezen voor cadeaubonnen of kerstpakketten.

 

Ze heeft de zaak vier dagen in de week geopend: woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag.

 

 

 

Artikel overgenomen uit de Ommelander Courant

PRONKJEWAIL

in de

Voor Oussoren betekende dat halve dagen in Baflo en halve dage in Warffum bij de Rabobank aldaar.

“Op dat moment weet je al dat die situatie niet eeuwig gaat duren en ga je bij jezelf nadenken over de toekomst. Stel dat de bank weggaat uit het dorp... Je hebt toch een bepaalde band opgebouwd met de klanten. Ik heb toen het voorstel gedaan om de mensen hier van dienst te blijven. Ze zouden hier hun zaken kunnen blijven doen. De spreekkamers waren er gewoon en de kluizen natuurlijk ook.Op die manier zou ik toch nog iets voor de mensen hier kunnen betekenen en kon ik ze helpen met het bankieren via de computer en zou ook de mogelijkheid van het  pinnen blijven. Ik heb het drie keer voorgesteld en dacht dat ze het wel zouden doen. Het is toch een service die de bank dan toch nog kan bieden. Maar helaas...”

 

Geldautomaat

 

Hoe goed haar bedoelingen ook waren, ze kreeg drie maal nul op het request. “De bank wilde het niet.” Niet alleen de bank verdween uit het dorp, dat gold tot spijt van de bewoners ook voor de geldautomaat, die een plekje in het bankgebouw had. In mei werd de pinautomaat definitief verwijderd. Er is nog een poging gedaan om de pinautomaat aan de muur bij de naastgelegen Coop-supermarkt te hangen, maar hier was de gemeente Winsum de spelbreker.

Zo kwam er weinig terecht van de goede bedoelingen van de Baflose. Ze zat er erg mee, met name toen ze besloot het  pand aan te kopen en er een winkel in te beginnen.

“Ik voelde me een verrader ten opzichte van de klanten en dan vooral van de oudere mensen. Die waren hun bank en de geldautomaat kwijt, waar ze zo afhankelijk van waren.” Ze kan zichzelf echter weinig verwijten omdat ze er alles aan heeft gedaan om het bankieren in het dorp mogelijk te maken. Het was echter vechten tegen de bierkaai.

Inmiddels is die kwestie al vijf jaar achter de rug, maar duidelijk is dat het indruk op haar heeft gemaakt. Het pand staat echter door haar actie niet leeg en ze heeft er met de ervaringen uit Amsterdam in het achterhoofd een sfeervolle winkel van gemaakt die de naam Lifesyle Pronkjewail heeft gekregen.

“Maar in de volksmond is het vaak meer van ’even naar Paula toe,” lacht ze.

Home

WELKOM.
CONTACT.
OPENINGSTIJDEN.
WELKOM

Ook voor een heerlijk kopje koffie of thee!